Premiul Nobel pentru Pace 2022, acordat unui activist din Belarus și unor organizații din Ucraina și Rusia | VIDEO

Publicat: 07/10/2022, 13:47

Comitetul Nobel din Norvegia a anunțat vineri că Premiul Nobel pentru Pace se acordă anul acesta activistului bielorus Ales Bialiațki, organizației ruse pentru apărarea drepturilor omului Memorial și organizației ucrainene Centrul pentru Libertăți Civile.

Potrivit anunțului Comitetului, premiul a fost acordat pentru eforturile laureaților de a documenta abuzurile împotriva drepturilor omului.

„Laureații Premiului Nobel pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună, laureații demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, transmite Comitetul Nobel.

Premiul Nobel pentru Pace: Cine sunt laureații de anul acesta

Potrivit Comitetului, Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980. El și-a dedicat viața promovării democrației și păcii în țara sa natală. Printre altele, a înființat organizația Viasna (Primăvara) în 1996, ca răspuns la controversatele amendamente constituționale care i-au conferit președintelui puteri dictatoriale și care au declanșat manifestații pe scară largă. Viasna a oferit sprijin manifestanților închiși și familiilor acestora. În anii care au urmat, Viasna a evoluat într-o organizație extinsă pentru drepturile omului, organizație care a documentat și a protestat împotriva utilizării de către autorități a torturii împotriva deținuților politici.

A fost închis din 2011 până în 2014. În urma unor demonstrații de amploare împotriva regimului, acesta a fost din nou arestat, în 2020. El este încă reținut, fără să aibă parte de un proces echitabil.

Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost înființată în 1987 de activiști pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică. Aceștia doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi niciodată uitate. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov și activista Svetlana Gannushkina s-au numărat printre fondatori. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Memorial a devenit cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Rusia.

Centrul pentru Libertăți Civile a fost fondat la Kiev în 2007, cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Ucraina. Centrul făcut eforturi pentru a consolida societatea civilă ucraineană și a face presiuni asupra autorităților pentru a face din Ucraina o democrație în adevăratul sens al cuvântului. Pentru a dezvolta statul de drept în Ucraina, Centrul pentru Libertăți Civile a susținut activ ca Ucraina să devină afiliată la Curtea Penală Internațională. După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile s-a angajat în eforturi de identificare și documentare a crimelor de război comise de forțele ruse împotriva populației civile ucrainene, mai informează Comitetul Nobel.

Nobelul pentru Pace, acordat de ziua lui Vladimir Putin

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat anul acesta tocmai de ziua președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care împlinește 70 de ani. Numeroase voci au susținut că anunțarea în această zi a laureaților reprezintă tocmai „o palmă” dată liderului de la Kremlin, informație negată, însă, de Comitetul Nobel.

„Acest premiu nu se adresează președintelui Putin, nici de ziua lui, nici în orice alt sens, cu excepția faptului că guvernul său, la fel ca guvernul din Belarus, reprezintă un guvern autoritar care suprimă activiștii pentru drepturile omului. Iar atenția pe care și-a atras-o Putin și care este relevantă în acest context vine din modul în care societatea civilă și susținătorii drepturilor omului sunt suprimați. Și asta am dori să abordăm cu acest premiu. Și întotdeauna dăm un premiu pentru ceva și cuiva și nu împotriva nimănui”, a declarat Berit Reiss-Andersen, președinta comitetului Nobel, citată de Libertatea.

Premiile includ o recompensă în numerar de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 900.000 de dolari) și vor fi înmânate pe 10 decembrie. Banii provin dintr-o moștenire lăsată de creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța